Een dak kan beschadigd raken door weer, wind en mosaangroei. Bij asbestdaken kunnen er dan gemakkelijk schadelijke vezels vrijkomen. Daarom voert de regering een verbod in op asbestdaken. Asbestdaken zijn na 2024 verboden en moeten dan verwijderd zijn. Het verbod geldt alléén voor dakbedekking en dus niet voor boeidelen (platen tegen of onder de dakrand), dakgoten en gevelpanelen. Ook asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van het dak valt niet onder het verbod: denk aan het dakbeschot en isolatiemateriaal. Vaak is het wel handig om dit meteen mee te nemen bij het vervangen van het dak. Zorg dan meteen voor goede isolatie en overweeg om zonnepanelen te plaatsen.
Wel of geen asbest op je dak?
Op de meeste woonhuizen in Nederland ligt geen asbest. Het zit niet in gewone dakpannen. Golfplaten bevatten géén asbest als op de één-na-laatste golf van de plaat deze letters staan: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
Waar vind je asbest wel?
- In golfplaten op een aanbouw of schuur. Tot in de jaren 80 werd asbest in golfplaten verwerkt. Asbestplaten liggen ook op veel boerenschuren. Staat op de golfplaat één van deze letters, dan zit er zeker asbest in: AT, NF, CAF.
- In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Maar dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn, daarin zit geen asbest. Heb je dakleien? Laat een professional checken of er asbest in zit.
- In bitumen op platte daken. Is het bitumen in of na 1994 aangebracht, dan zit er geen asbest in. Is het bitumen ouder, laat dan een professional checken of er asbest in zit. Let op: een nieuwe laag bitumen kan zijn ‘vastgelijmd’ op een oude asbesthoudende laag. In dat geval moet je het hele bitumendak laten vervangen.
In onderstaande link vind u de mogelijkheid tot subsidie:
https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdakend
https://www.nu.nl/politiek/5921199/eerste-kamer-dwarsboomt-voorgenomen-verbod-op-asbestdaken.html
Het klopt dat daken door harde windstoten kunnen beschadigen. Ik denk dat het belangrijk is dat de asbest dan verwijderd is. Je kun inderdaad golfplaten of dakpannen overwegen.
Het klopt dat tot de jaren 80 asbest in golfplaat verwerkt werd. Tegenwoordig bestaan er fantastische asbestvrije alternatieven. Fijn dat er subsidies zijn voor de sanering.